Japans lycko och välgångs-katt Maneki Neko

Om du varit på en japansk eller kinesisk restaurang, har du förmodligen sett en. Och deras tassar som vinkar mot dig. Vi pratar om Japans lyckokatt, maneki neko. De är vanliga i restauranger och butiker.

Maneki Neko i olika färger

I Kina och Japan är det fortfarande en symbol på lycka till. Den mest populära Maneki Neko är trefärgade-katterna, men i verkligheten är det ganska sällsynt att en katt består av tre färger, kanske på grund av detta är en trefärgs-katts representation som mer lycklig.

I affärsfönster kommer Maneki Neko bjuda in kunder och öka försäljningen. I restauranger kan den lyckliga katten vara ansvarig för många glada gäster och så vidare.

Maneki neko sägs vara lycka för olika saker, beroende på vilken tass den använder. En lycklig katt med vänster tass inbjuder människor, medan en med sin högra tass är inbjudande till pengar. Även om du är en affärsinnehavare vill du säkert att folk ska komma till din butik och köpa saker, så du kanske vill ha en av båda varianterena. Eller ännu bättre, en med båda tassar höjda.

Det finns flera färg versioner i vitt, svart, rött samt i guld. Den upphöjda tassen är vanligtvis vänster. När tassen lyfts upp lockar katten kunderna för att komma in i verksamheten, medan de som höjer högertassen lockar till pengar och välstånd.

Det var en gång en mycket dålig munk. Denna munk ägde en katt som heter Tama. Han älskade sin katt dyrt. Oavsett mat han hade han delat med sin katt. Munken och hans katt bodde i ett litet tempel kallat Gotokuji i västra Tokyo.

Historien om Maneki Neko

Det finns flera historier om lyckokatten. Här är den mest populära om den vinkande katten.

En kväll drog en fruktansvärd storm fram. En extremt rik feodal Lord råkade vara på en resa och passerade templet när ett åskoväder bröt ut. Den feodala Herren tog skydd under ett träd i närheten.

När han stod där under trädet såg han en katt som satt utanför tempeldörren. Han såg katten och hans nyfikenhet uppstod. Det verkade att katten viftade med tassen som om den vinkade honom att komma.

Han drogs mot katten och började gå mot tempeldörren. När han gick bort från trädet slog blixten ner på exakt samma plats som han hade stått.

För den feodala Herren var det ingen tvekan om att den vinkande katten hade räddat hans liv. Han blev vän med den stackars munken.


Gotokuji-templet

Och i tacksamhet donerade han en stor summa pengar till Gotokuji-templet. Munken och hans katt Tama var välsignade med välstånd för resten av livet.

Som i alla kulturer

Har japanerna goda och dåliga vidskepelser i samband med djur. Man tror att om en katt tvättar sitt ansikte och ben i rummet betyder det att en affärsmöjlighet kommer att komma.

Mer om Japansk kultur reefone-jp.com.